Eksabikaasa perekonnanime kuritarvitamine

Kriss 11.09.2017 11:18 (6 aastat tagasi)

Tere! Olukord seline. Mees ja naine lahutasid, neil oli kaks last. Mees oli nõus naisele oma perekonnanime jätma, et lastel ja emal oleks sama nimi. Nüüd on see eksnaine teinud uue mehega lapse, kuid see laps sai perekonna nimeks hoopis eksnaise oma, mitte oma isa oma (ehk siis eksnaine pani oma uue lapse perekonnanimeks oma eksabikkasa poolt saanud nime). Lisaks regis naine ennast üksikvanemaks, et riigilt raha saada, kuigi elab lapse isaga koos, on rasedusest alates elanud. Küsimus: Kas mees saab nõuda, et eksnaine võtab oma vana perekonnanime tagasi+ see võõras laps saab oma isa või ema perekonna nime.

Pb 11.09.2017 12:08 (6 aastat tagasi)

Lahutades valib naine ise, kas jätab sama nime või võtab tagasi endise perenime, mehel pole siin mingit kaasarääkimisõigust. Loogiline et naine soovib kanda oma lastega sama perenime ja miks ta ei võiks ka anda kolmandale lapsele sama perenime. Ei tea küll alust, millest lähtuvalt saaks eksmees esitada nõude, et eksnaine muudaks oma lapse nime. Absurd! Eestis palju üksikvanemaid, kelle lapsed kannavad rongaisade perenime. Eks need paljud vahetaks laste perenime samaks enda omaga, aga näe seadus nii jäik ja ei saa, kui teine pool nõus pole. Emotsionaalsest küljest vaadatuna võib mehest aru saada, aga soovitan asja rahulikult võtta.

Kriss 11.09.2017 12:11 (6 aastat tagasi)

No aga see laps kannab ju võõra mehe nime, see nimi pole isadusega seotud. Kas see ei ole mitte kuritarvitamine? Kas mehel pole õiguslikku alust paluda kohtul eksnaise ja tolle lapse perenimed muuta, mehe oma nö. tagastada?

Onari Kämmal 11.09.2017 13:44 (6 aastat tagasi)

Perekonnanimi ei ole kuidagi kellegi omand, et seda peaks saama kellegi armust ja siis samamoodi võiks ka ilma jääda. Põhimõtteliselt võib inimene minna perekonnaseisuametisse ja paluda oma nime muuta ükskõik milleks. Tuntuim näide on vist Kati Toots, kes võttis omale isikliku avalduse põhjal kunagi Jaan Tootsiga sama perekonnanime.

B. 11.09.2017 13:06 (6 aastat tagasi)

Mehel ei ole õiguslikku alust nõuda naiselt ja lapse/laste nime muutmist. Abielludes võetud perekonnanime kasvõi elu lõpuni kandmise otsustab inimene ise, mitte eksabikaasa. Oma nime lastele andmise otsustab samuti lapsevanem, mitte tema eksabikaasa.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.