Väärteo algatamise aeg

Liina 11.09.2017 14:47 (6 aastat tagasi)

Abikaasal toimus 15. mail Tallinnas intsident, kus bussirajalt paremalt tegi möödasõitu sõiduauto. Olukord lõppes nii, et abikaasa jõudis sellele sõiduautole järgi, blokeeris tal tee ja nö riidles temaga, et paremalt mööda ei sõideta. Kui mees ei oleks paremalt möödujat märganud ja pidurdanud, oleks ta sellele autole otsa sõitnud. Nüüd algatati väärteomenetlus, et ta takistas oluliselt selle noomimisega liiklust. See selleks, aga nüüdseks on sellest möödas juba peaaegu 4 kuud ja alles nüüd esitati talle määrus väärteo kohta. Kas nii vanade asjade kohta on üldse mõistlik midagi politsei poolt ette võtta või on politseil lõpmata palju aega väärteo menetluse algatamiseks? Lugesin ka väärteomenetluse seadustikku, aga ühest vastust selle kohta ei leidnud, kui ainult § 59. Väärteoteate lahendamine (1) Kui väärteo toimepanemise kohta on esitatud väärteoteade, on kohtuväline menetleja kohustatud teatama väärteoteate esitajale väärteomenetluse alustamisest või alustamata jätmisest 15 päeva jooksul, alates väärteoteate kättesaamisest. Siin tunduks, et see väärteoteade on algatatud alles nüüd, mõned päevad tagasi.

BB 11.09.2017 15:41 (6 aastat tagasi)

Aga küsi politseist ja saad kogu info!

BB 11.09.2017 15:54 (6 aastat tagasi)

(3) Väärtegu on aegunud, kui selle lõpuleviimisest kuni selle kohta tehtud otsuse jõustumiseni on möödunud kaks aastat, kui seadus ei näe selle eest ette kolmeaastast aegumistähtaega.

Liina 11.09.2017 17:22 (6 aastat tagasi)

Ma saan sinust aru, aga minu probleem on algatamises. Väärtegu on aegunud jah, kui selle lõpule viimisest kuni selle kohta tehtud otsuse jõustumiseni on möödunud kaks aastat. Aga meil algatati alles nüüd. Mida siis siiani tehti. Politsei käest saamegi varsti küsida.

A 12.09.2017 05:27 (6 aastat tagasi)

Väärteomenetluse võib alustada ükskõik millise aja vältel, tingimusel, et enne aegumistähtaja saabumist jõutakse see ära menetleda ning jõustunud lahendini jõuda. VTMS § 59 lg 1 sätestab tähtaja üksnes väärteoteate politseile esitanud isiku jaoks, kes peab 15 päeva jooksul saama vastuse, kas tema teate põhjal alustati väärteomenetlust või mitte.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.