Kaasomandi lõpetamine

Andres 9.10.2017 16:36 (6 aastat tagasi)

Peale lahkuminekut on vaja kaasomand ära lõpetada. Endise elukaaslasega pole võimalik kokkuleppele jõuda ja pean kohtusse pöörduma.Ex kolis juba aasta tagasi koos lapsega välja. Korter mõlema nimel ja laen minu nimel ja endine elukaaslane laenulepingus käendaja ja tema poole osa peal on ka panga hüpoteek nagu ka minu osa peal. Mõlemad käime tööl,aga korteri eest olen koguaeg maksnud mina kuna elukaaslane keeldus raha alla panemast ja nüüd nõuab oma osa eest ulmelisi summasid. Olen aru saanud,et kohus võtab turuväärtuse-laenujääk ja see summa jagatakse kaheks ja sealt saabki summa mis tuleks kompensatsiooniks maksta.Paljud on mulle õelnud,et kohus arvestab ka seda kes palju rahaliselt asja panustanud on. Mida kohus arvestab ja mismoodi asi tegelikult käib. Kas kohus arvestab ka kummagi rahalisi panuseid korterisse ja seega saab kompensatsiooni summat väiksemaks. Mis nüansid sellise asjaga on ja millega arvestada ja kuidas edasi toimetada.

BB 9.10.2017 18:42 (6 aastat tagasi)

Kuna pead kohtusse pöörduma siis võta jurist ja temaga vaadake kogu asi siis ka läbi.

BB 9.10.2017 19:48 (6 aastat tagasi)

Lisaks tuleb sul ka pangaga asjad läbi rääkida, ega ex ei jää siis enam ju ka käendajaks.

Pb 10.10.2017 09:51 (6 aastat tagasi)

Taotled kohtu kaudu kaasomandi lõpetamist selliselt, et ostad ära teise omandiosa. Nüüd pead välja tooma selle väärtuse ja selle summa, mis oleksid nõus teisele poolele kompenseerima. Võimalik ja aktsepteeritav oleks hindamisakt omandiosa väärtuse osas, aga see ei ole kohe hagi esitamisel esmavajalik. Teisele poolele kompensatsiooni arvestamisel kindlasti oluline aspekt see, et kaasomandi lõpetamisel vabaneks ta käendusest (pead pangast laenuhalduriga sel teemal suhtlema, et kas vajalik uue käendaja leidmine, või on juba suur hulk laenu tagastatud või kinnisvara väärtus ajas kasvanud, et uut käendaja poleks enam vaja). Kuna oled kogu laenu tasunud seni ise, siis too välja see summaarselt, et mida oled tasunud ja kui palju veel tasuda. Kuna teine pool käendab x summas laenu, siis käendusest vabanemise tasu ongi see, et tema omandiosa väärtusest lahutada käendatav summa. Tsiviilkohus lahendab asja poolte taotluste alusel, seega pead olema konkreetne, sinu pakutu igati korrektne ja argumenteeritud. Usun et kohtus on sul kergem kompromissi saavutada, sest ex põhimõtteliselt vist keeldub sinuga suhtlemisest, kohtule ta aga vastamata ei saa jätta. Edu!

sirts 10.10.2017 19:40 (6 aastat tagasi)

(Kuna teine pool käendab x summas laenu, siis käendusest vabanemise tasu ongi see, et tema omandiosa väärtusest lahutada käendatav summa.) Käendus on ikka kogu korteri väärtuse peale X summas.Kui omandiosa on pool korteri väärtusest siis saame tulemuseks alati, et peaks nagu isegi peale maksma:)

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.