Eesti hagile välisriigi vastuse esitamise tähtaeg

Aadu 5.11.2017 16:59 (6 aastat tagasi)

Tere. Tsiviilkohtumenetluse seadustik § 394. Kostja vastus hagile (5) Hagile vastuse esitamise tähtaeg peab olema vähemalt 14 päeva hagi kättetoimetamisest alates, hagi välisriiki kättetoimetamisel vähemalt 28 päeva hagi kättetoimetamisest alates. Situatsioon selline. Kostja registreeritud elukoht on välisriigis ja kostja elab seal ka tegelikult. Kostja vastu esitati Eestis tsiviilhagi, mille kohus võttis menetlusse. Koostatud kohtumääruses on kostja elukohaks märgitud välisriik ja tema sealne aadress. Vastamiseks on antud aega 14 päeva ja viidatud on eeltoodud § 394. Minu hinnangul on määruse koostanud kohtusekretär teinud ilmselge vea, sest seaduses on ju kirjas, et hagile vastuse esitamise tähtaeg peab olema hagi välisriiki kättetoimetamisel vähemalt 28 päeva hagi kättetoimetamisest alates. On veel kirjas, et antud kohtumääruse peale ei saa esitada määruskaebust. Kuidas käituda edasi? Milliste tähtaegadega ja ohtudega peaks arvestama, kui soovin esitada taotluse, et kohus viiks vastamise tähtaja seadusega kooskõlla? Kas sellisele taotlusele kehtib mingi kindel vorminõe? Juhul, kui kostja ei jõua 14 päeva jooksul vastata ja tehakse tagaseljaotsus, kas on võimalik asi edasi kaevata teise astme kohtusse väites, et vastamise tähtaeg oli seadusevastaselt antud liiga lühike?

A 6.11.2017 07:24 (6 aastat tagasi)

Esitad kohtule vabas vormis avalduse, milles kirjeldad asjaolusid ning palud tuginedes TsMS § 394 lg 5 pikendada hagile vastamise tähtaega 28 päevani. Kohus on kohustatud sellisel juhul tähtaega pikendama. Juhul kui taotlust ei esita, siis sellele enam hiljem tugineda ei saa.

Aadu 6.11.2017 17:33 (6 aastat tagasi)

Tänan hüva nõu eest. :)

ups 14.11.2017 12:28 (6 aastat tagasi)

Kui määrus on tehtud kõigile seadustele mis vaja mittetuginevalt - saab nõuda määruse parandamist parandusmäärusega samalt kohtult

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.