Üürnik vs üürileandja - vaidlus lõpparvega

Katrin 14.11.2017 09:04 (6 aastat tagasi)

Tere Pöördun sellise mure/ küsimusega. Üürisin korterit 3,5 aastat, kus alguses sisse kolides oli kohe lepingujärgselt vaja tasuda 2xüür (deposiidiks) + maakleritasu 1xüür ning üür ettemaksena. Kokku tuli ikka väga kopsakas summa, 1500€. Kõik sujus ilusti kuni 2016 aastani, mil tekkis ootamatu perekonnasisene krahh ja makseraskus. Kuna üle kahe aasta olin eeskujulikult kõik tasunud, saime omanikuga suusõnalisele kokkuleppele, et ta kasutab hetkel deposiidi üürivõla katteks ära, mina aga maksan selle talle uuesti tagasi niipea kui võimalik. Peale deposiidi kasutamist jäi minul tasuda veel 130€, mille ma ka 2017 aasta alguses makstud sain. Selleks hetkeks oli siis nullis nii deposiit kui ka võlg. Kuna pere oli laienemas, teadsin, et me kauaks sinna enam ei jää ja tegin märtsikuus vanemahüvitise saades lisaks aprillikuu üüri maksele ka poole deposiidi tagasimakse (390), et väljakolides jääks üürileandjale see summa korteri kõpitsemiseks. Nüüd saan temalt sellise kirja, kus ta loetleb kõik ette, mis teha oli vaja, paneb hinnad taha ja kokku pean talle tasuma 435€...Mina siis vastan viisakalt, et olen nende kulutustega nõus ja see mahub peaaegu täpselt sinna deposiidi sisse ära ning et ma kannan siis puuduoleva 45€ neile. Vastu tuleb aga kiri, kus pole minu tagasimakstud deposiidist juttugi ja tema sõnul on kõik nullis ning selline lause: "Jah reeglina makstakse ette, kuna sul tulid võlgnevused sisse ja deposiit läks ka võlgnevuste katteks käikku siis on lihtne reegel liita kokku need summad mis sa oled maksnud ja liita kokku mitu kuud sa oled sees elanud ja summad peavad klappima." Ta räägib siis sellest, et kuna me elasime 8 kuud sees, peab olema 8x390 talle tasutud nagu üürina. AGA leping on meil tehtud ju selliselt, kus on öeldud, et üür käib ettemaksuna, seega kui me augusti lõpus välja kolisime, toimus viimane üürimakse juulikuus, ehk 7 üürimakset ja see üks 390 ongi deposiidi tagasimakse, mis on ka makseselgitusse märgitud.. Kuidas ma sellele inimesele selle selgeks teen, et ma ei ole talle võlgu rohkem kui 45€? Tegu on muideks tuntud ja eduka ettevõtjaga Eestis ning tema poolt nii imelikku käitumist (öösel ähvardava e-maili saatmine, kus ta lubab mu inkassosse anda ja mu tööandjaga ühendust võtta ja fb gruppides ja internetis mind mustama hakata) kogeda on päris hirmutav. Mis on minu õigused, kui ta mu selle vale summaga inkassosse annab? Kas mul on võimalik sel juhul see ümber lükata ja vältida enda nime mustamist? Olen pöördunud ka juristaitab.ee poole, aga sealt pole veel vastust saanud... Kõige vihasemaks ajabki mind see, et ma olin järelikult rumal, et enda lapserahade arvelt nii suure summa heas usus talle kandsin..

vastus 14.11.2017 09:45 (6 aastat tagasi)

No aga milles probleem - leping on olemas, üürisumma kirjas, maakleritasu teada. Rahad maksid ülekandega - järelikult kõik üürileandjale tasutud summad viimse sendini teada. Tead seda, mis ajal üürileping kehtima hakkas ja mis ajal lõppes. Siis on ju väga lihtne teha lihtne kalkulatsioon, kas keegi on kellelegi võlgu või mitte. Ja kui kellelegi võlgu ei ole, siis andku sind inkassosee või kirjutagu su tööandjale, mis siis? Õige hõlma ei hakka keegi. Jah, võibolla pead veidi rohkem oma närvirakke ja aega kulutama ja inkassole, tööandjale, interneti grupile (kui nende arvamus sinu jaoks nii oluline on) omapoolse selgituse (ja kasvõi tõendid) esitama.

J. 14.11.2017 10:01 (6 aastat tagasi)

Kõigepealt tuleks talitada üürileandja soovituse järgi - arvestada välja tasumisele kuuluv üürisumma kokku kogu lepinguperioodi eest, seejärel lüüa kokku kõik summad, mis on üürileandjale tasutud (vahet pole, kas üüri või deposiidina) ja vaadata, kas on mingit võlga või on hoopis ettemaks. Hea, kui tasumiste kohta on ka tõendusdokumendid olemas. Alles siis saab üürileandjaga edasi vaielda, kui selleks on veel vajadust.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.