Kingitud korteri müügilt tulumaks?

Tom 6.01.2019 12:52 (5 aastat tagasi)

Tere, uurisin natuke, kuid ei ole ikkagi 100% selge minu case. Saan kinkelepinguga vanavanemalt korteri, ainuomanikuks. Tegu on tavalise viiekordse maja kahetoalisega, vb isegi saadi vene ajal tasuta, üle 50 aasta tagasi. Seni olen teises korteris lihtsalt sisse kirjutatud. Nüüd, kui ma korteri koheselt müün, kas tehing on tulumaksuvaba? (Pole eales kinnisvara omanud/müünud) Või pean mingi aja sees elama (kui kaua) ? Ette tänades

Reelika 6.01.2019 18:55 (5 aastat tagasi)

Kinkelepinguga on soetusmaksumus null ja tulumaks tuleks tasuda kogu korteri müügist saadud rahast..Sees elamisega on see, et peadki seal reaalselt elama ehk siis kogu sinu eluliste asjade keskpunkt peaks olema seal. Sealt sa hommikul ärkad, sinna sa õhtul lähed jne. Ja sel ei tohiks olla ajutist iseloomu, vaid sellest peaks olema aru saada, et seal tegelikult elasidki, mitte ei olnud see mõeldud selleks, et näiliselt või ajutiselt seal viibida.

geve 7.01.2019 08:17 (5 aastat tagasi)

minu teada pole Eesti seadusandluses sellist märget, mis ütleb - kui kaua peab see olema isiku põhielupaik. See võib olla ühe päeva, võib ka olla ühe kuu. Palun paranda mind kui selline määr on mingil hetkel tekkinud. Mida EMTA võib nõuda - on ainult see, et sa pead tõestama et see üks päev oli tõesti sel hetkel sinu ainus ja põhiline elupaik.

Reelika 7.01.2019 13:28 (5 aastat tagasi)

Sellist määra seal loomulikult ei ole, aga see 1 päev ei ole loogiliselt võetav. Isegi nädal ei ole. Kujuta ette olukorda, oled Tallinnast, korter, mida müüma hakkad on Kapa-Kohilas. Kas ratsionaalselt käituv inimene lõpetaks oma senise töösuhte Tallinnas ja vahetaks selle kohaliku ameti vastu Kapa-Kohilas?..Kas ratsionaalselt käituv inimene transpordiks kogu oma vara (nt mööbel) Tallinnast Kapa-Kohilasse, kas ratsionaalselt käituv inimene paneks müüki oma Tallinna senise eluaseme..Ja kõike seda ainult üheks päevaks, nädalaks? No näiteks laps viibib koolivaheajal maal vanaema juures, siis see on samuti ajutine viibimine, st ta võib seal küll 3 kuud olla, iga päev sealt oma päeva alustada jne..aga ta elulised huvid (näiteks kool, lasteaed jne), need on ju linnas. Rääkida, et nüüd on see tema peamine elukoht saab alles siis kui on toimunud kooli vahetus, linna kool on vahetunud kohaliku maakooli vastu, on laps pandud kohalikku lasteaeda jne. Ehk siis peamine elukoht on seal, kus on sinu elu keskpunkt.

rugi 8.01.2019 16:11 (5 aastat tagasi)

Tänapäeval on inimestel mitemid elupaiku, kus mööbel on juba tema oma, kus toimub just sel hetkel teka elu peamine keskpunt. Just see on tavaline argument selleks puhuks, et elukoha registreerimine ei saa olla kohustuslik. Täpselt samal põhjusel saab peamine elukoht olla ka ühe päeva nädalas olev kinnistu. Sama moodi, kui ühes korteris toimub remont, on teises korteris elamine selle isiku peamine elukoht. Seni kuni pole selgelt seaduses sõnastatud, mis see on, on ka minu argumendid täiesti pädevad.

Reelika 8.01.2019 17:35 (5 aastat tagasi)

No kui 1 päeva nädalas, siis ta ei saa olla ju PEAMINE! Kuidas saaks olla peamine elukoht, kui seal veedad oma nädalast vaid 14,29%..Peamine ehk siis enamuse (50% ja rohkem) peaksid seal veetma. Tegelikult sellest saab üpris kiiresti aru, nii tõendeid appi võttes kui tervet mõistust, et kus see inimene siis tegelikult elas. No esiteks elamisega kaasnevad kulud (elekter, küte, vesi), ei saa tulla tulla väitma, et see mu elukoht ja veel peamine elukoht kui veekulu viimane kuu/kuud on 0 näiteks. Või siis kui need eluasemed paiknevad lähestikku (näiteks 2 korterit samas majas ja ühte asud müüma), siis on vaevuusutav, et vot pool nädalast elasin seal korteris ja ülejäänud pool ma elasin naaberkorteris. Ükski inimene sellist topeltelu ei elaks. Elupaiku võib inimesel loomulikult olla mitu, aga ainult üks saab olla PEAMINE!

Reelika 8.01.2019 17:36 (5 aastat tagasi)

Remondi korral on tegu ajutise viibimisega teisel pinnal..seda mingiks püsivaks elukoha muutuseks küll ei saa lugeda.

rp 7.01.2019 07:23 (5 aastat tagasi)

Maksuvaba on ainult isikliku eluaseme müük ja ka seal on klausel, et 2 aasta jooksul isiklikku eluaset müües teine läheb tulumaksu maksustamisele. Müüd ja maksad saadud summalt 20% tulumaksu. Lisaks liidetakse see korteri müügihind su aasta palgale ja muudele tuludele ning arvestatakse ümber maksuvaba tulu saamise võimalus. Võimalik, et lisaks 20% korteri müügilt tulumaksule pead riigile tagasi maksma ka maksuvabalt saadud palgatulumaksu osa.

Tom 7.01.2019 10:05 (5 aastat tagasi)

Et siis 2 aastat peaksin sees elama, et tulumaksu mitte maksta?

vastus 7.01.2019 11:24 (5 aastat tagasi)

Ei. Sa võid müüa kortereid kasvõi iga päev nii palju kui soovid. Sa ei pea neis korterites elama. Seadusest tulenevalt on sul õigus saada korteri müümisel tulumaksusoodustust (mitte tulumaksu maksta). Selleks peab olema täidetud samaaegselt kaks tingimust: 1. müüdav korter peab olema sinu elukoht (ei ole kirjas, kui kaua peab see olema sinu elukoht, olgu või 1 päev. Kuidas sa tõestad fakti, et korter su elukoht on, on sinu ja MTA vaheline asi) 2. sa ei tohi olla sama maksusoodustust kasutanud viimase 2 aasta jooksul (nt 1: sa pole 2 a ja 1 päeva jooksul või mis iganes veelgi pikema ajaperioodi jooksul ühtegi kinnisvara müünud, nüüd müüd korteri, mis on su elukoht - sa ei pea müügist saadud tulult tulumaksu maksma, nt 2: sa müüsid aasta tagasi ühe korteri ja juba said maksusoodustust, st ei maksnud tulumaksu. Nüüd soovid müüa oma elukohaks oleva korteri. Sa pead maksma tulumaksu, nt 3: sa müüsid aasta tagasi ühe korteri, sa olid aus, kuna tegemist polnud sinu elukohaga, maksid tulumaksu. Nüüd tahad müüa korteri, mis on sinu elukoht. Sa ei pea tulumaksu maksma).

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.