Pööningu põranda remontimise kohustus KÜ´l

Sander 19.07.2019 14:35 (4 aastat tagasi)

Ostsin ühiselamutüüpi majas, viimasele korrusele korteri. Majal katus vahetatud 2 aastat tagasi, aga enne seda on katus korralikult läbi lasknud nii, et lagi ehk pööningu põrand oli tuppa hakanud vajuma. Siis elanikud lahendasid probleemi, kattes augu laes suure paksu penopaneeliga, mis tänu paigaldatud metallkarkassile jäi siis lage toetama, et pööningult midagi tuppa ei pudiseks. Et seda pornograafiat toas näha poleks, oli paigaldatud tuppa veel ripplagi. Nüüd siis ostsin korteri teades, et lagi on kunagi korralikult läbi lasknud, eeldasin, et lagi võib olla pehme. Ripplage eemaldades kukkus lagi/pööningu põrand alla ja laes haigutab nüüd ca 1,5*2m auk. Kas KÜ´l on siin mingid kohustused, nt taastada pööningu põrand, et oleks millele uuesti toa lagi ehitada? KÜ seisukoht tänase seisuga suhteliselt ülbe: "katus on korralik, läbi lasi üle 2 aasta tagasi, oleksite pidanud ise kontrollima enne ostmist" jne.

arvan 19.07.2019 18:32 (4 aastat tagasi)

Kust tuleb KÜ-le raha? Üksnes korteriomanikelt. Kas kõik teised peavad Su lae parandama? Hea tuttav ostis odavalt korteri ja tegi seal kapitaalremondi. Üldiselt oli täpselt sama situatsioon. Ülemine korrus, katus oli läbi laskunud, uus katus tehtud, kuid tema tubadepealne oli kõik vaja ise korda teha. Lisaks lasi ta veel pööningule soojustusvilla paigaldada, et korter soojem tuleks. Loomulikult kõik vaid oma raha eest. Ega selles majas poleks teistest maksjaid olnudki, kommunaalid seal kah suht olematud.

Sander 19.07.2019 18:37 (4 aastat tagasi)

Sellise loogikaga peaks katuse vahetamisest ainult viimase korruse elanikud huvitatud olema. Isegi kui lage ei pea, kuidas on pööningu põrandaga? Uppuja enda asi?

- 21.07.2019 06:30 (4 aastat tagasi)

Lagi on täpselt samamoodi kõigi majaelanike kaasomand nagu näiteks katus, välisseinad või trepikoda ning selle taastamine on KÜ asi. Kui ikkagi konstruktsioonis on suur auk sees, siis see on piisavalt tõsine probleem, et tuleb korda teha. Võid vaadata ka Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse § 37. Kaasomandi eseme säilitamiseks vajalikud toimingud - selle alusel võib suure vajaduse korral remondi ise ära teha ning kulutused ühistult sisse nõuda. Lekkiv katus, mis ohustab korterit, kuuluks kindlasti siia alla, aga ma ei oska hinnata, kas ka antud olukord.

Sander 22.07.2019 05:35 (4 aastat tagasi)

Tänud!

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.