ema ja tema uue abikaasa ühisvara. Kes on pärijad?

asd 31.10.2019 08:52 (4 aastat tagasi)

Hüpoteetiline küsimus. Minu ema (lesk) abiellus ning uue abikaasaga on tal sõlmitud varaühisusleping. Nad elavad minu emale kuuluvas majas (minu ja mu vendade lapsepõlvekodus), mille mu ema koos uue abikaasaga on suuremaks ümber ehitanud. Ümberehitused finantseeriti uuele abikaasale kuulunud metsa müügist ning minu emale kuulunud (uue abielu ajal kinkelepinguga saadud) korteri müügist. Uuel abikaasal on eelmisest abielust kolm täiskasvanud last. Lihtsalt uurin - kuna nad on juba vanad ja tervis ei ole hea, siis - kui emb-kumb nendest lahkuma peaks, siis kuidas toimub sellisel juhul pärimine? Kas mina ja mu vennad peame jagama oma lapsepõlvekodu ema abikaasa lastega eelmisest abielust (keda me pole kunagi näinud, ja kes ei ole seal majas kunagi käinud)? Kuna ma ei tea, kas / kuidas on maja ümberehitus dokumenteeritud (kuidas on tõendatud korteri ja metsa müügi seos ümberehitustöödega), siis kas mul võib tekkida tulevikus vajadus seda seost kuidagi tõendada, või loetakse abielu ajal kinkelepinguga saadud vara ka automaatselt nende ühisvaraks? Kui palju mängib rolli asjaolu, et minu ema on teeninud kogu selle abielu aja rohkem (ka pensionärina), kui tema uus abikaasa (ka pensionär)? Näiteks on paigaldatud maaküte ning renoveeritud kinnistul asuv kõrvalhoone ainult minu ema teenitud raha eest ja minu vendade abiga (tööjõu mõttes), samal ajal, kui tema abikaasa on saanud vaid tavapensionit ning tervise tõttu ei ole ta ka muul moel (töö vms asjaajamisega) panustanud. Testamenti minuteada ei ole. Ette tänades,

magi 31.10.2019 20:14 (4 aastat tagasi)

Vara kuulus emale enne abielumist, seega tegemist on lahusvaraga. Mis puutub juurdeehitisis, siis näiteks abielu lõppemisel oleks mehel õigus nõuda nende eest kompensatsiooni, sest temale kuulunud metsa müügist seda osaliselt laiendati. SEadusjärgsel pärimisel, on asjaosalisteks nii lapsed kui abikaasa. Seega poole pärivad lapsed ja poole üleelanud abikaasa. Tekib kaasomand, kuid abikaasa võib nõuda eluaegset kasutusõigust, kuna tegemist on tema koduga. Abikaasa surma puhul ei toimu teile midagi huvitavat, sest ema maja pole pärandi osa. MIngid pensionide suurused jms ei oma mingit tähtust.

Piiks 4.11.2019 09:07 (4 aastat tagasi)

Uuri, mida sinu ema ja ta uus mees ühisvaraks määrasid. Kas ka sinu lapsepõlvekodu? Vastuse peaks andma abieluvararegister, pead end vaid id kaardiga autentima ja teadma ema isikukoodi.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.