X abikaasa õigused.

Marika 6.12.2023 23:51 (4 kuud tagasi)

Tere, abielu lahutati . Üks abikaasadest suri, varsti peale lahutust. Tal on kaks täisealist last eelmistest abieludest. Ühiseid lapsi x iga polnud. Ühisvarana oli kinnistu (50:50), auto ja aiatraktor ym. Eraldi pangakontod. Küsimus järgmine , millised õigused on abikaasa varale x abikaasal. Seda eriti kui kodust lahkunud x alustas elu praktiliselt nullist. Teine abikaasa jäi majja elama, auto jäi talle , murutraktor, mööbel jne Ka pangakontol olev raha ulatus mitmetesse tuhandetesse aga teisel , kodust lahkunul mõned tuhanded, lahutuse järgselt teenitud palk. Surnud abikaasa piiras abielu ajal aastaid x i liikumisvabadust ja kasutas vaimset ja majanduslikku vägivalda. See oli ka x i lahkumise põhjuseks . Kas x l on õigust ehk nn valurahale või kompensatsioonile. (Kohtu kaudu?) Pärijatel ilmselt sellekohast kohustust ei ole kuigi neile oli teada kuidas nende vanem x abikaasaga käitus.

PPP 7.12.2023 08:07 (4 kuud tagasi)

Kas abielu lahutamisel jagati ka ühisvara? Kui ühisvara sai jagatud, siis rohkem midagi nõuda ei ole, sest abielu lahutamise järgselt endine abikaasa surnud isiku pärija ei ole ning pärijateks on kaks täiskasvanud last. Kui ühisvara jaotatud ei olnud, siis on võimalik esitada kohtusse hagi, et nõuda enda osa ühisvarast pärandvara hulgast välja. Mingit muud kompensatsiooni või valuraha nõuda pole alust.

VVV 7.12.2023 15:30 (4 kuud tagasi)

See on väga huvitav, kuidas siis kui lahutatakse, pole mingeid majaduslikke nõudmisi, aga nii kui üks inimene sureb - selgub kohe, et too oli kurjategija ja ahistaja ning selle eest tuleb kompensatsiooni nõuda. Kaitsta ta ennast loomulikult enam ise ei saa. Aga muus osas vastab tõele eelmise kommentaatori väide, et kui ühisvara on jagatud, siis pole enam midagi nõuda. Kui testamenti polnud, siis pärijateks on tema lapsed. Ühisvara puhul tuleb välja selgitada, kas kinnistu auto jms on üldse ühisvara, kui need on saadud kingituse või pärandina või olemas juba enne abielu - siis need ei ole seda. Hagi esitamisel ei pruugi kohus automaatselt 50/50 järgida kui selgub et mõni osapool on panustanud rohkem, seda hakkad koos pärijatega arutama kohtus.

Marika 8.12.2023 06:22 (4 kuud tagasi)

Ühisvara jagatud ei olnud ja kinnistu, auto uus mööbel jms oli soetatud abielu ajal. Kas kohtusse tuleks pöörduda vara jagamiseks enne pärandiga seotud toiminguid notari juures? Testament oli tehtud teise osapoole kasuks aga see kaotas abielu lõppedes kehtivuse.

Marika 8.12.2023 06:24 (4 kuud tagasi)

p.s. ks kohtu jaoks on vaja dokumente, mis tõestaks naiteks millal auto ostetud on?

boue 8.12.2023 07:59 (4 kuud tagasi)

loomulikult, ega kohus ei hakka tegema mingit uurimistööd. Kui midagi nõutakse kohtult, tuleb esitada ka kohtule tõendid, mis kinnitaks oma nõudmist. Auto kohta saab infot autoregristrist, millal auto arvele võetud on, kinnistu kohta kinnistusregistrist jne.

Marika 8.12.2023 14:16 (4 kuud tagasi)

tänud vastamast aga ks peaksin kohtusse pöörduma enne notariaalset pärandi jagamist või siis mitte?

Mati 9.12.2023 11:30 (4 kuud tagasi)

Testament tehtud teise osapoole kasuks.See on ja jääbki kehtivaks testamendiks,kuni pole tehtud uut testamenti või olemasolevat muudetud.Olenemata lahutusest.Ma võin teha testamendi ükskõik kelle nimele ja see ei kaota kehtivust mingite lahutuste tõttu.Muidugi on mõistlik minna notarisse ,nad teostavad nõustamist,see ei ole kallis.Siis selgub ka tõde.

J. 10.12.2023 08:44 (4 kuud tagasi)

Abikaasade vastastikune testament muutub lahutamisel kehtetuks.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.