Kohtutäitur muudab sissenõutavat summat

Keegi 17.04.2017 16:14 (7 aastat tagasi)

Tere. Mul on selline küsimus,et kas kohtutäitur võib algset sissenõutavat summat muuta? Nimelt on kohtulahendis kirjas,et sissenõutav võlg on nt.300 ja kui mul see makstud siis täitur kirjutab,et summa hoopis 70€ suurem ehk siis 370€ hoopis.See summa ei puuduta täituri tasusid.Need mul juba makstud.Küsimus just põhinõude kohta. Aitäh vastajatele.

pohmakass 17.04.2017 16:39 (7 aastat tagasi)

Vaata, kas täitedokumendis (kohtuotsuses v. maksekäsus) pole kirjas lisanduvaid viiviseid. Need arvestataksegi välja peale põhinõude tasumist. Ja muidugi täitur arvestab nende pealt ka veel omaette tasu. Täitedokumendi saab kätte e-toimikust, kui ID kaarti ei ole vms, siis täituril endal peab see ka paberkujul toimikus olemas olema.

keegi 17.04.2017 16:47 (7 aastat tagasi)

Tean seda,et viivised lisanduvad. Algne otsus oligi,et 300€+ viivised ja täituri tasu. Nüüd kui põhiosa sai makstud,tuli uus kiri.Põhinõuet veel 70€+viivised ja täituri lisatasu 15€. Ehk siis algne põhinõue muutus 70€ suuremaks kui ta algul oli.

pohmakass 17.04.2017 17:10 (7 aastat tagasi)

Pmst siis arvestatud nii, et viivised enne ja põhinõue viimasena nagu tavaolukorras maksmisel. Kui seaduslik see antud juhul on ei tea, niimoodi võiks teoreetiliselt võlgnevus igaveseks ajaks igavesti tilkuma jääda, kuna lisanduva viivise arvestab mitte täitur vaid sissenõudja, ja selle pealt arvestab igakord lisanduva tasu kohtutäitur, ja kummalgi läheb selleks paar päeva aega, ja... Loogiliselt võttes jõuaks asi lõpuks mingite sendisajandikeni. Kuigi, Eesti õigusloome senise praktika järgi vaadates ei imestaks, kui nii ongi. Kui keegi juuras pädevam seda teemat vaatama sattub, siis meid selgituse eest tänulikke huvilisi oleks siin praeguseks juba kaks.

rolex 17.04.2017 19:04 (7 aastat tagasi)

Põhinõue ei saa tagantjärele mitte kuidagi kasvada ja viiviseid hakatakse arvestama alles siis kui kohtuotsusega välja mõistetud põhiosa on täies mahus tasutud. Siin tasuks pöörduda täituri poole ja paluda summade täpset lahtikirjutamist.

B. 18.04.2017 15:37 (7 aastat tagasi)

Põhinõudelt võib võlausaldaja viivist edasi arvestada kuni võlgnevuse laekumiseni, kui täitedokumendis on selliselt märgitud. Näiteks meie korteriühistu võlglaste puhul on korduvalt tulnud täiturilt päring, et täitedokumendis märgitud summa (põhinõue+viivis) ja täituritasu on laekunud, kui suur on viivis põhinõudelt selle perioodi eest, mis laekumiseni kulus. Kui uues kirjas nimetatakse tõesti põhinõuet, siis küsi summade lahtikirjutamist. Võimalik, et see 70 jäi 300-st arvestamata, kuna sellise summa arvestas täitur esimesest laekumisest oma tasuks?

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.