Millal saab nõude loovutada inkassole

Triinu 8.12.2017 08:53 (6 aastat tagasi)

Tere! Postkasti potsatas inkasso nõudeteavitus kus 7 eurosest põhivõlast Tele2-le on saanud kokku 46 eurot. Dilemma selles, et mul kehtiv leping Tele2-ga ning olen maksnud kõik arved, tegemist eelmise lepingu unustatud arvega mille kohta pole ma teavitust, vähemalt viimasel ajal, saanud. Millal üldse tohib nõude loovutada sissenõudjale? Kas ei peaks mitte vahetult enne sellest teavitama kui võiks mõistlikult eeldada, et maksan arve?

A 8.12.2017 09:55 (6 aastat tagasi)

Nõude loovutamisest iseenesest ei pea eelnevalt teatama, küll aga on võlgnikul õigus keelduda nõude tasumisest uuele võlausaldajale, kui talle ei ole esitatud dokumenti loovutamise kohta või eelnevalt loovutamisest kirjalikult teavitatud (VÕS § 172). VÕS § 113.2 seab piirid tarbijalt nõutavatele sissenõudmiskuludele ning kehtiva lepingu puhul saab ühe kirja eest nõuda ainult kuni 5 eurot, seejuures peab enne saatma vähemalt ühe tasuta teavituse.

Trii 8.12.2017 09:59 (6 aastat tagasi)

Aga kas ta üldse tohtis nõuet loovutada kui selleks polnud reaalset põhjust - piisanuks mulle sellest teavitamisest ja oleksin võla koheselt tasunud, kõik arved kehtiva lepinguga olen senimaani ilusti tasunud.

A 8.12.2017 10:07 (6 aastat tagasi)

Jah, tohtis küll. VÕS § 164 lg 1 Võlausaldaja võib oma nõude võlgniku nõusolekust sõltumata anda lepingu alusel tervikuna või osaliselt üle teisele isikule (nõude loovutamine). Nõuet ei või loovutada, kui loovutamine on seadusest tulenevalt keelatud või kui kohustust ei saa selle sisu muutmata täita kellelegi teisele kui senisele võlausaldajale. Kas nõue on üldse loovutatud, või tegutseb inkasso võla sissenõudmisel üksnes Tele2 esindajana, võiksid selle Tele2-st järgi küsida ning kui nõuet loovutatud ei ole, siis tasuda võlg otse Tele2-le ja kogu lugu, inkasso imegu näppu.

Triinu 8.12.2017 12:31 (6 aastat tagasi)

Tänud vastuse eest!

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.