Ostueesõigusega koormatud kinnistu ost

Martin 6.03.2018 20:04 (6 aastat tagasi)

Minu naaberkinnistu omanik soovib mulle müüa sümboolse raha eest oma kinnistu, mis on kahjuks koormatud looduskaitseseaduse § 16 lõikes 5 sätestatud ostueesõigusega Eesti Vabariik kasuks. Sooviksin küsida, mida teha, et ostjaks osutuks ikkagi mina. Kas riigi huvi korral tuleks enampakkumine Eesti Vabariigi ja minu vahel või EV lähtuks oma võimaliku ostusoovi väljaselgitamisel valla poolt kehtestatud maksustamishindadest maa sihtotstarbe järgi või siis riik telliks kinnisvara hindajalt uue hindamisakti, mida võrreldaks meie ostumüügi hinnaga ? Kuidas selgitada välja riigi konkreetseid huve ilma müügihinda väga kõrgeks tõstmata?

vastus 7.03.2018 05:52 (6 aastat tagasi)

Sellist garantiid polegi. Ostueesõigus ei tähenda mingite enampakkumiste korraldamist, vaid seda, et müüja ja ostja lepivad nagu iga teinegi müüja ja ostja tehingus ja tehingutingimustes kokku ja sõlmivad lepingu. Tehingud tuleb teha ikka ausalt ja tegeliku hinnaga. Ei kõrgema, ei madalama, vaid tegelikuga. Pärast tehingut tuleb lihtsalt oodata (2 kuud tehingust teatamisest, arvestades lepingu ärakirja ja võimaliku ostueesõiguse teostamise avalduse saatmise peale kuluvat aega, siis 2,5 kuud) ja kui ostueesõgiust ei teostata, oledki kinnistu omanik. Kui teostatakse, saad tasutud ostuhinna tagasi ja kogu lugu.

aga 7.03.2018 09:33 (6 aastat tagasi)

kinkeleping? sina kingid raha , naaberkingib kinnistu :D

Martin 7.03.2018 13:02 (6 aastat tagasi)

Suur aitäh vastuse eest! Ostuhind olekski aus ja õige, aga madal seetõttu, et ma teeks korda oma eaka naabri lapsepõlvemaa, mida ta ise ei kasuta ega suuda ka hooldada. Sooviksin veel küsida, et kas on mingeid muid vorme (kinkeleping, pärand...), mille puhul ei rakenduks riigi eelisõigus. Kas mul on võimalik kuhugi pöörduda ja konsulteerida riigi võimalikku huvi selle maatüki vastu?

Kuu 8.03.2018 13:10 (6 aastat tagasi)

Soovitan kõigepealt uurida, millised looduskaitselised piirangud kinnistul on ja milliseid tegevusi seal üldse teha on lubatud.

Martin 8.03.2018 13:19 (6 aastat tagasi)

Eelmainitud kinnistul on lubatud ka ehitustegevus vana õueala piires, aga seda ma teha ei kavatse. Minu maja asub mu tillukese krundi servas, kohe selle krundi vastas, tahaksin osta naabri krunti selleks, et hoida seda hooldatud parkmetsana, mis lisaks minu krundile privaatsust.

Kuu 9.03.2018 07:12 (6 aastat tagasi)

Ma seda mõtlesingi - mida sa seal metsas üldse teha võid

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.