Pangahoiuse jagamine - lahutus ja abieluvaraleping

Katrin 12.04.2019 12:35 (4 aastat tagasi)

Sõlmitud abieluvaraleping üleminekuks varaühisusest lahusvara resiimile. Mõni aeg hiljem vormistatud ka lahutus. Kas ja mis seisuga on õigus nõuda pangakontode jäägi jagamist?

vastus 12.04.2019 12:50 (4 aastat tagasi)

Kui abieluvaralepingu sõlmimise käigus ei jagatud ühisvara (ei lepitud näiteks kokku, et kummagi abikaasa pangakontol olev raha on vastava abikaasa lahusvaraga), siis ongi kogu vara (sh raha), mis omandatud abielu ajal enne lahusvararežiimile üleminekut abikaasade ühisvara. Alus - perekonnaseadus. Sama seadus ütlebki, et abielu lõppedes jagatakse ühisvara. Seis on abieluvaralepingu sõlmimisele eelnenud aeg.

mici 12.04.2019 15:58 (4 aastat tagasi)

kui lepingu sõlmimisel jagati ühisvara, siis pangakontode jääki ei saa jagada, sest jagamine toimub vastavalt lepingule ehk reeglina iga isik on oma konto valdaja.

Katrin 13.04.2019 12:58 (4 aastat tagasi)

Kas saate täpsustada, millele tugineb väide, et pangakontode jääki ei saa jagada.

bezi 13.04.2019 13:13 (4 aastat tagasi)

aga loe lepingut - kui seal on kirjas, et igaühe pangakonto on tema enda lahusvara, siis mingeid jääke ei jagata. Tavaliselt on varalahususe puhul igaühe konto tema enda oma, nii et pole vaja teise inimese raha kallale kippuda.

vastus 15.04.2019 08:29 (4 aastat tagasi)

See väide ei saagi millelegi tugineda. Pangakonto jääki saab soovi korral vägagi jagada. Küll aga ei vaja selle jagamine ega raha käsutamine notariaalselt tõestatud kokkulepet, seetõttu reeglina abikaasad raha (nagu ka potte, panne, diivaneid) notari juures jagada ei soovi. See aga ei tähenda, et see poleks võimalik. Reeglina pooled lepivadki kokku deklaratsiooni vormis, et kumbagi abikaasa pangakontol olev raha on vastava abikaasa lahusvara. Kuid nagu öeldud, kui peaks soovi olema, on ju vägagi võimalik võtta või vähemalt avaldada lepingu sõlmimimise hetke pangakonto väljavõte ja selle alusel juba konkreetselt summaliselt raha jagada ja vajadusel kasvõi üksteisele sellega seoses kompensatsioone maksta.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.