Laenu kaastaotleja õigused

Mai 13.04.2019 13:44 (4 aastat tagasi)

Olen aastaid olnud koos elukaaslasega ühise korteri eluasemelaenu kaastaotleja ja tasunud ise kõik laenu põhiosa ja intressimaksed. Tagatiseks olnud eluaseme (kaas)omanikuks aga mind toona kinnistusraamatusse ei märgitud ning noore inimesena ei osanud ka sellele tähelepanu pöörata. Kas saan õigesti aru, et nt alusetu rikastumise põhimõtete järgi saaksin tagasi nõuda ainult kolme viimase aasta laenumaksed, sest ülejäänu aegunud? Kas on üldse mingit perspektiivset võimalust hüvitist nõuda? Ühe sama notari juures sai üheagselt vormistatud korteri ostuleping ja laenuleping - kas nii ebaõiglase tehingu läbi laskmine on üldse lubatud?

Anna 13.04.2019 14:58 (4 aastat tagasi)

Ei saa aru, mida sa tahad? Laenu tagasi? Kui te olite/ olete elukaaslased siis läheb vara pooleks, olenematta sellest kes laenu maksis. Pead tõestama, et elasite ikka koos. Ja see kelle arvelt ja mida kui palju maksti eihuvita kedagi

fyne 13.04.2019 17:14 (4 aastat tagasi)

Elukaaslastel ei lähe kuidagi vara pooleks ainult abielus olevad inimesed vastutavad võrdselt ja jagavad ka võrdselt. Sisuliselt sa kinkisid oma elukaaslasele korteri ja see ei saa olla kuidagi "ühine". Kuna tegemist polnud mingi pettusega ja sa vabatahtlikult maksid, siis ei saa olla kuidagi tegemist ka alusetu rikastumisega.

Kr 13.04.2019 18:11 (4 aastat tagasi)

See tehing ei pruugi notari vaatevinklist üldse ebaõiglane tunduda, kuna tema ju ei tea kes ja kuidas laenu teenindama kavatseb hakata. Näiteks kui elukaaslane tegi esimese sissemakse, siis on igati ootuspärane, et tema hakkab ka ostetava vara omanikuks. Otsi korteri ostuleping üles ning loe mis seal kirjas on.

Olle 13.04.2019 20:07 (4 aastat tagasi)

Olukord paistab sinu jaoks pehmelt öeldes keeruline. Notar oleks pidanud sind takistama laenu kaastaotlejaks olemisest? See, et sa teise inimese korteri laenu maksid, oli ikka sinu enda valik. Kui nüüd tüli majas ja muud üle ei jää, siis soovitus mõne advokaadi poole pöörduda, et üritada veel midagi päästa. Kui suhted nii keerulised ei ole, siis sinu asemel eriti ei rapsiks.

julius 14.04.2019 15:50 (4 aastat tagasi)

Esimese asjana küsin - kas te olite korteri ostmise hetkel abielus? Kui ei, siis ostis korteri see, kelle nimi on ostu-müügi lepingul. Kui olite abielus, siis on see sõltumata sellest, kelle nimi on lepingul - abikaasade ühisomand. Esimesel juhul olid sa üks suvaline inimene, kes maksis ühe teise inimese korteri laenu. Tegid seda vabatahtlikult ja seda võib võtta kingitusena. Laenu kaastaotlejal tekivad kohustused panga ees, kuid ei teki mingeid õigusi sellele kinnistule, mis osteti. Mis on alusetu rikastumine? VÕS § 1027. Alusetu rikastumise mõiste: Isik peab käesolevas peatükis sätestatud alustel ja ulatuses andma teisele isikule välja temalt õigusliku aluseta saadu. Ütle - milline osa teie suhtest oli ilma õigusliku aluseta? Kõik lepingud sõlmiti notaris.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.