eriomandi ese

Marje 13.10.2021 08:11 (2 aastat tagasi)

Tere, Selline küsimus, et korteri ja maja peakaitse asub naabri koridoris, teada olevalt oli see koridor algselt ühine, kuid mingil ajajärgul on keegi kuskil antud koridori kortermaja plaanil olevast ühisest alast maha kriipsutanud, selline plaan on saadaval ka linnavalitsuses. Kui lugeda Korteriomandi- ja korteriühistuseadus- § 4. Eriomandi ese- (3) Eriomandi esemeks ei ole hoone ja selle osad ega hoone püsimiseks või ohutuse tagamiseks või korteriomanike ühiseks kasutamiseks vajalikud seadmed ka siis, kui need asuvad eriomandi esemeks oleva hoone reaalosa piires. Mina saan sellest lausest aru nii, et antud eriomandi ese peaks olema ühine kuna seal asub teiste korterite ühiseks kasutamiseks vajalikud seadmed?

J. 13.10.2021 12:57 (2 aastat tagasi)

Saad valesti aru. Ükski ruum ei muutu ühiseks omandiks seetõttu, et seal asub mõni ühiselt kasutatav seade. Säte ütleb hoopis seda, et ühiseks kasutamiseks ettenähtud seadmed, nagu näiteks keskküttesüsteem, veetorustik, aga miks mitte ka maja peakaitse, ei ole eriomandi esemeks isegi mitte siis, kui nad asuvad mõne omaniku reaalomandi piires ehk need ei kuulu selle eriomandi omanikule vaid kõigile ühiselt.

Marje 13.10.2021 18:07 (2 aastat tagasi)

Tänud selgitamast. Aga näiteks kui tuleohutuse mõttes oleks vajalik lülitada välja kogu kortermaja vool aga puudub ligipääs kui naabri koridori uks on suletud ja inimene ise ei ela antud korteris või kui teisel korteril peaks korgid välja lööma ja istubki ilma vooluta?

J. 14.10.2021 06:58 (2 aastat tagasi)

Kui see koridor kuulub tõesti ka ametlikult naabri korteri juurde, siis oleks võib-olla mõistlik need kaitsmed naabri korterist välja tõsta . Kui naaber on hõivanud koridori ebaseaduslikult, siis võib talt nõuda, et koridor oleks igal ajal ka kõikidele teistele korteriomanikele ligipääsetav. Selle küsimuse lahendamisega peaks tegelema ühistu.

mugu 14.10.2021 10:37 (2 aastat tagasi)

Kaasomandi osa ei muutu eriomandiks lihtsalt niisama, läbi kriipsutades. See on keeruline ja pikk protseduur. Selleks peavad toimuma majas uued mõõdistused (proportsioonid kõik muutuvad), kõik kaasomanikud minema notarisse ja notariaalsed muudatused peavad ehitisregistrisse ilmuma. Soovitan kõigepealt uurida, kas see osa on üldse seaduslikult tolle korteriomaniku valduses.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.