omanikuta korter

Eerika 7.01.2022 11:05 (2 aastat tagasi)

Mehel (surnud), kes oli korteri omanik, ei ole lapsi ega sugulasi, kes sooviks pärandit vastu võtta. Kuulujutu järgi pidi siiski testament olema. Nüüd oleks vaja juba pikalt tühjana seisva korteriga midagi ette võtta. Kuidas juriiliselt oleks korrektne, kel on õigusi asju ajada?

aavik 7.01.2022 14:39 (2 aastat tagasi)

Tere. On kahte liiki testamente - kodune ja notariaalne. Testamendist teada saamiseks tuleb pöörduda ükskõik millise notari poole ja tema vaatab pärimisregistrist, kas on mingi dokument registreeritud või mitte. Samuti võib pärimisregistrist saada infot koduse testamendi kohta juhul, kui pärandaja on pärimisregistrit koduse testamendi tegemisest informeerinud. Ei saa välistada ka mingi nn koduse testamendi välja ilmumine kuskilt mujalt. Selle ehtsust ja kehtivust peab kindlasti kontrollima. Juhul kui testamenti siiski pole, siis seaduse järgi pärijate puudumisel pärib vara KOV.

Eerika 7.01.2022 22:41 (2 aastat tagasi)

Aitäh vastamast. Selge aga üks lähisugulane, kes võiks päranduse vastu võtta ja mingil põhjusel ei võta, pakub seda üürile. Kas tal on selline õigus enne, kui ta pole pärandust vastu võtnud.

noo 9.01.2022 12:10 (2 aastat tagasi)

ei ole sellist õigust. Ta pole ju selle korteri omanik. Kui ta midagi ette ei võta oma pärimisõiguse tõestamiseks, siis on väga kahtlane, et ta pärijate hulka kuulub.

Eerika 9.01.2022 19:22 (2 aastat tagasi)

On jah kahtlane, kõneleb mingitest isiklikest võlgadest ja pankrotist, mille tõttu ei julge pärandit vastu võtta.

J. 9.01.2022 13:08 (2 aastat tagasi)

Pärimismenetluse algatamise avalduse võib notarile esitada iga isik, kel on põhjendatud huvi teada saada, kes on pärija. Selleks võib olla ka näiteks korteriühistu.

Eerika 9.01.2022 19:25 (2 aastat tagasi)

Kui aga tekib kahtlus, et on olnud kodune testament, mille ta likvideeris, siis seda ei tõenda kuidagi. (Sellised jutud tulevad teadjatelt naabritelt.)

aavik 10.01.2022 08:59 (2 aastat tagasi)

Tere. Kokkuvõtvalt saame me anda nõu selle info piires, mis meil on: ilmselt on siiski sugulane olemas, kes on pärandi vastu võtnud, sest ta pole 3 kuu jooksul soovinud sellest loobuda. Seega - pärand läheb pärijale üle automaatselt, kuid pärimisõiguse tõendamiseks on vajalik pärimistunnistus. Pärimistunnistuse väljastab notar pärast seda, kui ta on kindlaks teinud kogu pärijate ringi ning pärijate pärimisõiguse ja selle ulatus on piisavalt tõendatud. Ma ei leidnud kuskilt viidet sellele, kui pika aja jooksul peab pärimistunnistust taotlema. Kõik spekulatsioonid koduse testamendi jms asjade kohta on hetkel mõttetud, sest tõendusmaterjal puudub (juhul kui testamendi koostaja pole sellest informeerinud notarit).

J. 10.01.2022 09:01 (2 aastat tagasi)

Ei tasu alati uskuda igasugu kuulujutte. Naabrid ei ole alati need kõige teadjamad isikud, kuigi nad ise võivad nii arvata. Vaevalt, et keegi neist testamendi hävitamist isiklikult pealt nägi ja tõenäoliselt pole neist keegi ka testamenti ennast näinud. Kui aga see testament kunagi tõesti olemas oli, siis võis samahästi ka testamendi tegija ise selle enne surma hävitada. Tagantjärgi ei saa keegi enam midagi tõestada. Sugulase kartus päranduse vastuvõtmise ees on aga täiesti arusaadav, sest see läheks pankrotivarana otsekohe müüki. Varem või hiljem tuleb tal nagunii korter enda nimele ümber vormistada. Kui keegi teine sellele korterile ei pretendeeri, ühistu ees võlgnevusi pole ja ühistul ka mingeid laenuvõtmise plaane lähiajal ees ei ole, siis ei peaks kellelgi olema reaalset vajadust praegust olukorda muuta.

noo 11.01.2022 16:53 (2 aastat tagasi)

ma siiski soovitaks ühistul notarile avalduse esitada, kui see võimalik pärija seda teha ei soovi. Sisuliselt on see ühistu jaoks praegu omanikuta korter, mille eest ei vastuta keegi. Ühistu ei tea, kas ja kust võib äkki veel mõni sugulane välja ilmuda. Notar saab avaldada vajalikud kuulutused. Ühistu jaoks on see suhteliselt riskantne olukord, kui korteril pole omanikku. Mis siis, kui seal kasvõi mingi avarii juhtub? Kodune testament kehtib 6 kuud, kui seda notarile esitatud ei ole, ja seega on see ilmselt suure tõenäosusega nagunii juba kehtetu, isegi kui seda pole hävitatud.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.