Elukaaslased ja ühisvara

Huviline 27.10.2022 07:26 (1 aasta tagasi)

Tere. Palun nõu. Mul on endal enne kooselu ostetud korter, mille eest maksan pangalaenu. Meil on nüüd ka ühine laps. Elukaaslane avaldas soovi pool korterit ära osta, et oleksime võrdsed omanikud. Selle tehinguga saaksin lahti pangalaenust. Muretsen, kas sellise tehinguga panen end kuidagi haavatavasse seisu, kui peaks kunagi toimuma lahkuminek. Kas on midagi, mida kindlasti peaksin tegema, et end lahkumineku korral kaitsa saaksin? Teine asi on veel see, et kui korteri ostsin, olid hinnad palju madalamad, kui hetkel see korter väärt on. Kuidas sellist tehingut rahaliselt üldse tegema peaks?

PPP 27.10.2022 10:53 (1 aasta tagasi)

Kui müüd pool korterit elukaaslasele, siis olete mõlemad korteri omanikud, kellel on võrdsed õigused. Lahkumineku korral on teil sisuliselt kaks varianti -> (1) müüte mõlemad oma pooled korterist maha kellelegi kolmandale isikule ja ostate saadud raha eest endale uue eluaseme või (2) üks teist ostab teiselt poole korterist ära. Sina paned end kindlasti haavatavasse positsiooni korteri müügiga, sest hetkel on sul üks terve korter, mis kuulub täielikult sulle, kuid pärast elukaaslasele müüki on ainult pool korterist ja olete elukaaslasega kaasomanikud. Enda kaitsmiseks parim lahendus on korterit mitte elukaaslasele müüa ja mitte kasutada elukaaslase raha korteris parenduste tegemiseks. Müügi korral peaksid ikkagi müüma tänaste turuhinnaga, see millega sa selle kunagi ostsid ei ole oluline. Teil on võimalik hinnas vabalt omavahel kokku leppida, aga väga alla turuhinna ei ole majanduslikult mõistlik müüa. Kui lepite kokku ebamõistlikult madala hinna, siis notar võib notaritasu määramisel siiski lähtuda arvestuslikust turuhinnast, kuid see ei mõjuta teie omavahelist ostuhinna kokkulepet.

Kirikal 7.11.2022 14:01 (1 aasta tagasi)

Soovitus: ostke kahasse uus korter või maja. Kui panustate mõlemad 50:50, siis ka saab olema mõlema kaasomandiosa võrdne olema. Nii ei teki ka sinul tunnet, et peaksid müüma enda osa alla turuhinna. Samuti, nii alustate puhtalt lehelt. Võibolla tasub ka kaaluda abiellumist ja ostategi ühisvarasse.

noo 9.11.2022 12:43 (1 aasta tagasi)

juba ammu ei tekita abiellumine automaatselt ühisvara, see tuleb juba pikka aega eraldi soovina abiellumisel ära märkida. Aga abielluda ainult kinnisvara teema pärast, on üsna halb mõte.

Kirikal 10.11.2022 07:38 (1 aasta tagasi)

Eelmisele: kui ei määra ära, et tegu on lahusvaraga ( lahusvaraleping, märge abieluvararegistris), siis eeldatakse et abikaasadel on alates abielu sõlmimisest ühisvara. Ka ei tule foorumist välja, et teemaalgataja sooviks vara tõttu abielluda või et keegi kommenteerijast seda tungivalt soovitaks.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.