Auto ostetud väikelaenuga

Marii 26.05.2023 19:54 (10 kuud tagasi)

Tere! Minu nimel on auto. Elasime vabaabielus. Elukaaslane võttis väikelaenu ja ostis mulle auto. Nüüd lähevad teed lahku ja ta nõuab, et annaksin vabatahtlikult talle selle auto või ta lõpetab laenu maksmise ja auto läheb pangale võla katteks. Olen natuke segaduses. Mingit kinkelepingut või lepingut pole me auto kohta sõlminud. Sain selle kingiks ja ei küsinud kuidas ta selle auto soetas. Kas tõesti on tal õigus auto tagasi nõuda või kui ta jätabki laenu maksmata siis kas pangal on õigus auto ära võtta. Auto on minu nimel ja laen tema nimel. Mitte miski ei viita sellele, et auto on sellele laenu tagatis. Kas tal on õigus nõuda autot? Mul vaja lapsi vedada kooli ja mujale.

Maja 30.05.2023 16:07 (9 kuud tagasi)

KUi auto pole laenu tagatis, siis pole ka pangal midagi nõuda. Küll aga saab elukaaslane nõuda raha selle auto eest sinult, alusetu rikastumise järgi. SEda reguleerib VÕS (kui tegemist on tõesti kinkega, mitte mingite muude tehingutega).

noo 31.05.2023 12:07 (9 kuud tagasi)

Päris nii see ikka pole, et iga kingitust saaks suvalisel hetkel hakata käsitlema alusetu rikastumisena ja selle alusel raha nõudma. Alusetu rikastumine on ikka natuke teine teema. Vastasel juhul olekski iga kingitus potentsiaalne väljapressimise võimalus. Aga see on muidugi õige, et kui auto ei ole pangalaenu tagatis ja laen on teise inimese nimel, siis pank autot ära võtta ei saa. Sellised ähvardused juba näitavad, et tegemist on lihtsalt suvalise väljapressimisega. Soovitan küsijal rahulikult võtta ja öelda, et pöördugu ähvardaja kohtusse oma nõudmistega.

nome 31.05.2023 14:35 (9 kuud tagasi)

Tere. Kui kingitus on tehtud ilma mingite tingimusteta, siis Eesti seaduste kohaselt ei ole tavaliselt õigust kingitust tagasi nõuda. Kingitus loetakse lõplikuks ja kingiandjal puudub õigus kingitust hiljem tagasi saada. Kui kingiandja teeb kingituse pettuse või eksitamise teel, võib kingiandjal olla õigus kingitus tagasi nõuda. Näiteks kui kingiandjat on eksitatud olulise fakti kohta, mis mõjutas kingituse tegemist, võib kingiandjal olla õigus taotleda kingituse tagastamist.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.