Kuumade korterite jahutamine, KÜ.

Einike 16.06.2023 06:41 (10 kuud tagasi)

Tere. Elan keskküttega kortermajas. Nende kuumade ilmadega on meil korteris üle 30C sooja, mis teeb elamise üsna võimatuks. Pöördusin juhatuse poole, et nad võtaks midagi ette sel teemal, aga juhatus küsis koosolekul majaelanike arvamust ja nemad ei arvanud sellest midagi, et peaks kuidagi jahutust organiseerima. Samas kui on kevadel kütte välja lülitamise, siis on need alumiste korruste külmatundlikud pensionärid just need, kes arvavad et kütet peaks sees hoidma kauem, sest neil on külm. Hoolimata sellest, et kõik korteriomanikud peavad siis maksma kütte ülekulu. Ma tean et on olemas mingi seadus mis ütleb, et kortermajas ei tohi korteris temperatuur alla 18C minna, aga kas on olemas ka mingi ülemine piir, millest ei tohi ruumitemperatuur üle minna? Kui see nii on, siis kas ühistu peab jahutuse organiseerima kuumadele korteritele või on see iga korteromaniku enda "mure"? Samas võrdse kohtlemise järgi peaks siis ka kevadel kui keskküte on väljas - iga korteri soojendamine olema ka korteriomaniku oma mure? MIllised seadused seda reguleerivad? Ja mida siis nüüd peale hakata?

noo 16.06.2023 12:31 (10 kuud tagasi)

ei ole olemas mingit ülempiiri temperatuurile. Inimeste sooja-külmatundlikkus ongi erinev ja sellega tuleb arvestada, kui soovid kortermajas elada. Täpselt nii ongi, kui küte on väljas ja sinul on külm, siis ostad elektriradika ja kütad juurde (näiteks). Kui teised ei kurda. Aga mida sinu meelest juhatus praegusel juhul peaks siis tegema? Ostma sulle ühistu kulul ventilaatori või paigaldama sinu korterisse mingi jahutusseadme või mida?

dyua 17.06.2023 04:27 (10 kuud tagasi)

Pigem "või mida". Eluruumile esitatavad nõuded ütlevad, et Siseõhu temperatuur eluruumis peab olema optimaalne, looma inimesele hubase soojatunde ning aitama kaasa tervisliku ja nõuetekohase sisekliima tekkimisele ja püsimisele. Kui ruumis on üle 30C, siis kindlasti see ruum ei vasta nõuetele. Küsimuse temp suurus on arutelu koht, aga sama moodi kui ühistu peab tegelema sellega, et eluruumides ei langeks temp alla 18C, peab ta tegelema ka sellega et korterid ei oleks liiga kuumad. Või arvab eeelkirjutanu, et ka näiteks 50C ruumis on ok ja ei peaks midagi tegema? Ühistu eesmärk ongi ju esindada KÕIGI elanike huve, mitte ainult enamuse.

noo 17.06.2023 21:22 (10 kuud tagasi)

no ma ei usu mingil juhul, et küsija korteris on temperatuur üle 50 kraadi. Aga see selleks, milleks küll selliseid rumalusi rääkida. Nii et mis see variant siis oleks, mida ühistu saaks antud juhul ette võtta? Jahedusega on ju lihtne, tuleb rohkem kütta, aga kuidas see ühe korteri jahutamine siis välja peaks nägema? Sest ilmselgelt teistel probleemi pole, nagu algsest postitusest välja tuleb..

dyua 18.06.2023 05:30 (10 kuud tagasi)

ei ole ei ole, tobuke, see oli näide selle kohta, et kuskil peab ka see ülempiir olema, isegi juhul kui seadustes seda normeeritud pole. Nii et rumalusi räägid sa oma taignase ajuga ikka ise :). Tunnen kaasa sellele ühistule, millega sa tegeled, sest sul on vist ainult formaaalne maja juhtimine.

noo 17.06.2023 21:23 (10 kuud tagasi)

ja samuti loeks huviga, milline see seadus siis on, mis nõuab ühistu arvelt ühe korteri sobivat temperatuuri kinni maksmist? Ma küll endiselt ei kujuta hästi ette, mis see variant oleks, kuidas ühes korteris just selle omanikule sobiv temperatuur tekitada.

Andrus 18.06.2023 05:17 (10 kuud tagasi)

meie majas on näiteks nii, et ühistu paigaldas katusekorruse kortertitele fassaadile konditsioneerid, et nad saaksid jahutada, elektri eest maksavad nad ise. Oli täiesti arusaadav et plekk-katuse all läks väga kuumaks ja seal elada oleks olnud üpris keeruline. Seda tehti juhatuse otsusega.

J. 18.06.2023 07:56 (10 kuud tagasi)

Korterite siseruumide maksimumtemperatuuri ühegi õigusaktiga kehtestatud ei ole. Hoonete energiatõhususe hindamist ja projekteerimist käsitleva standardi EVS-EN 16798-1:2019 järgi on eluruumides soovituslikuks normiks maksimaalselt 27 kraadi. Kuna norm on vaid soovituslik, siis ei saa korteriomanik mingil moel nõuda, et ühistu korteri jahutamiseks midagi ette võtaks. Probleemi lahendamine on ainuüksi üldkoosoleku pädevuses. Seega tuleb leida viis, kuidas teisi korteriomanikke mõjutada vastavat otsust vastu võtma. Kindlasti ei või juhatus oma otsuse alusel kasutada ühist raha kulutuste tegemiseks, mida ei ole majanduskavas ette nähtud.

Einike 19.06.2023 04:50 (10 kuud tagasi)

Tänan. Vestlusest saan ma aru, et kuskil see piir peab siiski olema, et keegi hakkaks liigutama? See eespool toodud näide, et kui on 50C (näiteks), sellisel puhul on ju elamine võimatu? Meil nii palju pole (on üle 30c), aga kas siis kohus peaks seda igal konkreetsel juhul otsustama, et 27 on veel elatav aga 37 enam ei ole? Või on mingi muu viis, kuidas saaks asja lahendada kui enamus korteriomanikke otsustab, et vähemus peaks elama kuumas ja sisuliselt ei saa oma eriomandit kasutada? Meil ei saa ka konditsioneeri välja panna, sest selleks peavad ju loa andma ka kõik korteriomanikud.

J. 19.06.2023 12:40 (10 kuud tagasi)

On olemas ka suurepäraselt jahutavaid portatiivseid konditsioneere.

Einike 19.06.2023 13:51 (10 kuud tagasi)

On küll, kuid nende efektiivsus on madal ja elektrikulu on suur. See meil ongi, aga sellega saab ühe toa ehk elatavaks teha. Kui kevadel hoiame keskkütet sees, siis peame meie maksma kinni kõigi pensionäride tubade kütmise (küte jaotatakse m2 järgi), samas meie jahutamist ei kompenseeri keegi. Ja paluks mu küsimustele vastata, mitte oma tehnoloogiateadmisi eksponeerida.

J. 19.06.2023 18:39 (10 kuud tagasi)

Tänan, ei. Mul kadus isu selle nähvamise peale oma teadmisi eksponeerida.

oops 20.06.2023 06:03 (10 kuud tagasi)

oi, J. on meil õrnatundeliseks muutunud. Samas tema enda postitusi teiste suhtes - eriti kaaskommentaatorite suhtes - vaadates, siis ennast tagasi ta küll ei hoia. Ilmselt jälle menopausi mõjud. Hale kuju, kellele meeldib siin anonüümselt laiata.

Marit 21.06.2023 10:44 (10 kuud tagasi)

Mina paigaldaks konditsioneeri. On ju ka selliseid tubaseid variante olemas.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.