Korteri ümberkirjutamine peale inimese lahkumist s

Jaanika 25.02.2018 14:40 (6 aastat tagasi)

See mure polegi minu mure vaid pigem ühe korteriühistu mure, kus mu ema on esimees. Nimelt seal majas kus ta juhatuses on, seal elab üks naine. Ta elab korteris mis on ta ema nimele kirjutatud aga ema on juba 6 aastat surnud. Sel naisel on vist 2 poega ka aga mitte keegi neist ei taha korterit enda nimele. Surnud inimesed ei saa ju reeglina kinnisvara omada. (Siinkohal ei saa ma aru kuidas nad 6 aastat niimoodi segamatult elada on saanud. Kas keegi kuskil ei kontrolli neid asju?? On see legaalne üldse?) Ma lugesin veits ja saan aru et kui 3 kuud peale surma pole pärandist loobutud siis automaatselt on päritav kinnisvara vms pärija oma. Niiet see korter on ikkagi selle naise vara. Aga ta konkreetselt keeldub ümberkirjutamast. Nii ka pojad. Üks poegadest on mu emale öelnud et mingid paberid on notari juurde juba ammu viidud aga nendega nagu pole midagi tehtud või.. äkki ajab mingit udujuttu.. Naine ja tema pojad on teadlikud et nad ei saa müüa seda korterit ega teha sellega midagi nii kaua kui see on lahkunud ema peale kirjutatud aga tundub et see neid ei huvitagi. Soovitakse vaid sees elada. Võimalik et sel korteril on mingi jama kaelas vms. Ühesõnaga mu ema tahaks teada kas on mingi seadus vms mis keelaks elamast surnud inimese nimel olevas korteris ja mida sellises olukorras teha saaks?

vastus 25.02.2018 16:40 (6 aastat tagasi)

Ei sellist imwseadust olemas ei ole. Kahjuks ei saa pikale heietusele vaatamata aru, milles õigupoolest probleem on? Kas seoses korteriga on kü ees võlgnevusi? Kui jah siis milles probleem. Kü juhatuse liige trükib google otsingusse inimese nime. Kui nimi on väga levinud siis sõnad ametlikud teadaanded. Nii saab teada kas ja millise notari juures on pärimisasi algatatud. Kui pärimisasi on algatatud siis saab notarilt teda kes on oärija(d) ja nendelt saab võla sisse nõuda nagu mistahes teiselt võlgnikult. Kui pärimisasja algatatud pole, teeb seda kü.

B. 27.02.2018 14:25 (6 aastat tagasi)

Pärija on asunud pärandit kasutama ja ilmselt ka tasub korteriühistule majandamiskulud? Sellisel juhul korteriühistu jaoks probleem kui selline puudub. Ühistu juhatus ei saa sundida inimest oma pärimisasju korda ajama. Juhul kui jäädakse võlgu, saab korteriühistu algatada notaris ise pärimise võlausaldajana ja selle tulemusel tekib kinnistusraamatu kanne omaniku kohta, kelle vastu esitada nõue - nagu eelmine vastaja juba selgitas.

1.03.2018 09:12 (6 aastat tagasi)

Meil oli üks surnud isik pärast oma surma kü liikmeks ligi 10 aastat, teine mõni aasta vähem. Arved olid korterite eest makstud ja mida sa ikka teed. Igal aastal oli üldkoosolekul liikmete nimekiri koos nende surnud isikutega, omanikena nad ju endiselt registris, ainult allkirju polnud neid andmas. Eks see muidugi oli imelik, kuid pärijatel olid omad põhjused miks kiiremini ei saanud asju aetud.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.