Vaimuhaigus avalikus teenistuses

Malle 27.04.2023 15:39 (11 kuud tagasi)

Tere. Selline küsimus - ma tean, et üks avaliku elu tegelane (Riigikogu liige) on psüühiliselt haige, ta on Psühhiaatriakliinikus arvel ja tal on F-diagnoos. See inimne on ka muidu ekstsentriline ja ja "eriline", kuulub ühte neljatähelisse erakonda. Kas mul on õigus kirjutada sellest tema erakonnale, Riigikogu juhatusele? Ma ei mõtle seda avalikustada meedias, aga tunnen et need inimesed kes temaga kokku puutuvad, peaksid seda teadma, sest ta võib olla kahjulik riigile, teistele ja ka iseendale. Sundravi temale kohaldada ei saa. Mida teha?

J. 27.04.2023 19:44 (11 kuud tagasi)

„F-diagnoos“ on halvustav väljend inimeste kohta, kes kannatavad mõne psüühika- või käitumishäire all, mida rahvusvahelise haiguste klassifikaatori järgi tähistatakse tähega "F". Selliste haiguste diapasoon on väga lai, ulatudes tavalisest ärevushäirest kuni vaimse alaarenguni välja. Seega tõenäoliselt kõnnib selliseid „erilisi“ inimesi meie seas ringi palju. Kuni inimese teovõimet ei ole piiratud, ei ole mingi diagnoos takistuseks olla tal riigikogu liige või kasvõi president. Igatahes, sõltumata sellest, kuidas sina sellist infot kellegi kohta omad, ei ole sul õigust teise isiku terviseandmeid kolmandatele isikutele avaldada.

K. 28.04.2023 15:03 (11 kuud tagasi)

F-diagnoos ei ole halvustav vaid fakti konstateerimine. Kui inimene on valitud kedagi esindama, siis tehakse seda eeldusel, et selle inimese peas on kõik korras. Kui inimene seda varjab ja sellest hoolimata tahab Eestit "päästa", on tegemist juba üsna kahtlase olukorraga. Tuleb endale selgeks teha, et vaimuhaigeid on palju, aga vaid vähesed jõuavad kunagi sellisele hindamisele, et kas oleks mõistlik nende teovõimet piirata. Samuti ma arvan, et kommenteerija J. omab psühhiaatrilist diagnoosi, ilmselt on tegemist mingi skisofreense isiksusehäire või autismispektri häirega. Kindlasti pole probleem, seda vastavatest registritest järgi uurida.

Selle teema kommentaarium on suletud. Loo foorumisse uus teema, kui soovid arutelu jätkata.